Produse cosmetice de intalta calitate

Telina, prietenul sanatatii si inamicul stresului

Telina este bogata in vitamine, enzime, hormoni vegetali şi substanţe aromatice complexe, uşor asimilabile, care exercită efecte echilibrante asupra organismului uman, detoxifiante, reglatoare hormonal şi de reîntinerire generală.

Atât frunzele, cât şi rădăcinile prezintă o multitudine de proprietăţi terapeutice care amelioreaza si trateaza dereglarile aparatului digestiv (stomahice, antimalarice, gastrite, vermifuge, laxative, drenarea ficatului, întărirea stomacului), iar seminţele au virtuţi carminative şi tonic-aperitive, cu implicaţii în balonări şi aerofagie.
Țelina conține vitamina A, B, C, K, PP, dar și minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu. În scop terapeutic, se folosesc rădăcinile tuberizate, frunzele și semințele cunoscutei legume.

 Acestea sunt afecțiunile în tratamentul cărora intervine țelina.

1. Afecțiunile aparatului digestiv
Țelina intervine pozitiv în tratamentul digestiei lente, icterului, ascitei, hepatitei, arsurilor stomacale, ulcerului duodenal, balonărilor digestive, spasmelor abdominale, gazelor stomacale şi intestinale, intoxicarii sângelui. Tratamentul se face cu seminţe măcinate fin sau cu decoct din rădăcini (o lingură cu rădăcini rase la 200 ml apă, care se consumă înainte de mese).

2. Scade tensiunea arterială

Dacă suferiți de hipertensiune, consumați cu încredere țelină ca tratament adjuvant. Are proprietățile necesare pentru a vă ajuta. Studii științifice recente au confirmat că țelina conține substanțe care echilibrează presiunea sângelui (prin relaxarea vaselor sangvine).

3. Ameliorează durerile reumatice

Țelina are efecte evidente în reumatismul infecţios, artroze, lumbago şi gută, având rol în eliminarea substanţelor toxice precum şi efecte antiinflamatoare, depurative şi uşor calmante în durerile articulare, mai ales la persoanele în vârstă.
Se recomandă o cură de 3-4 săptămâni cu suc din rădăcini (două pahare pe zi), consumat pe stomacul gol în combinaţie cu suc de morcov. Este eficace şi salata din frunze tăiate mărunt, cu rol depurativ şi curativ.
Pe articulaţiile dureroase (coxartroze, gonartroze) se pun cataplasme cu frunze de ţelină opărite cu apă clocotită şi ţinute timp de două ore, învelite cu celofan şi cu ţesături din lână, având efecte benefice atât în poliartroze, cât şi în cancere de piele şi pe zone depigmentate de vitiligo.

4. Detoxifică organismul și întărește imunitatea

Cu toții avem momente când ne simțim organismul încărcat cu substanțe nocive. În astfel de cazuri sunt indicate curele cu țelină. Dacă se poate, cât mai multă țelină în stare crudă. De asemenea, consumul de țelină crește nivelul imunității. Astfel, vă veți îmbolnăvi mai rar și bolile vor trece mai ușor.
Sucul din rădăcini este un excelent depurativ, cu rol în eliminarea toxinelor din corp la persoanele care lucrează într-un mediu poluat, la cei care consumă multă carne, aditivi alimentari sintetici, tutun şi medicamente de sinteză (se iau 10-15 linguri pe zi, în cure de 2-3 săptămâni).

5. Luptă cu stresul

În compoziția țelinei se găsesc niste substanțe care acționează ca un calmant la nivelul sistemului nervos. Datorită conţinutului bogat în vitamine, minerale şi acizi organici, ţelina este un ideal tonic-stimulator al sistemului nervos, al memoriei şi revitalizant general în perioadele de stres. Efectul tonic și fortifiant apărut în urma unei cure cu țelină se datorează reducerii hormonului de stres și relaxării vaselor sangvine. Proprietățile sale sedative, tonice şi stimulente, prezintă efecte deosebite în astenia psihică, fizică şi sexuală, în surmenaj, migrene, vertij, stări nevrotice, insomnie şi dureri de cap.

Pentru mai multe informatii despre telina si efectele ei, vezi AICI ...

0 comentarios:

Trimiteți un comentariu