Usturoiul, atât cel verde, cât şi cel uscat, are o putere extraordinară de a combate bacteriile care cauzează toxiinfecţia alimentară, fiind mult mai eficient decât antibioticele care sunt prescrise de medici în aceste situaţii.
Se pare că totul se datorează substanţei diallyl sulphide care se găseşte în usturoi, substanţă ce luptă mult mai rapid împotriva bacteriei Campylobacter, vinovata pentru toxiinfecţiile alimentare.
În comparaţie cu două antibiotice mult uzitate - eritromicină şi ciprofloxacin - sulfura de dialil este nu doar mai puternică, ci şi acţionează într-un timp mult mai scurt.
Rezultatele au fost obţinute de cercetătorii de la Washington State University, care au testat acţiunea substanţei extrase din usturoi asupra bacteriilor din genul Campylobacter, care determină cele mai multe cazuri de toxiinfecţii alimentare în SUA, Marea Britanie şi, foarte probabil, în multe alte ţări ale lumii. Cauza o reprezintă consumul de alimente contaminate, în special carne de pui crudă sau insuficient gătită.
În afară de toxiinfecţii alimentare manifestate prin dureri abdominale, diaree şi febră, bacteriile Campylobacter se află la originea a aproximativ o treime dintre cazurile de sindrom Guillain-Barré, o maladie rară şi severă, care poate duce la paralizii.
0 comentarios:
Trimiteți un comentariu